نيني سايت
ارائه خدمات روانشناسي

مهارت هاي ارتباطي كودكان و ارتباط موثر كودك با اطرافيان مي‌تواند بر ساير مهارت‌هاي كودك نظير تقويت روحيه مشاركت با ديگران، همكاري و اعتماد و… نقش داشته باشد. مهارت هاي ارتباطي كودكان همچنين مي‌تواند بر روابط دوستانه با ديگر كودكان تاثير مثبتي بگذارد. يكي از مواردي كه هر والدي بايد به فرزند خودش آموزش بدهد همين مسئله است، زيرا مهارت‌هاي ارتباطي مي‌تواند بر سلامتي رواني فرد و اجتماع، روابط گرم والد و فرزند، قطع روابط اجتماعي ناسالم و… نقش موثري داشته باشد.

همچنين آموزش صحيح اين موضوع باعث مي‌شود تا كودك بتواند بدون پرخاشگري نسبت به خواسته‌‌هاي خود اقدام كند. در نتيجه مي‌توان گفت كه يكي از عوامل موفق شدن و موثر واقع شدن كودك در آينده آشنايي با همين مسئله است، از اين جهت آشنايي با مهارت‌هاي ارتباطي موثر و راهكارهاي افزايش اين موضوع براي والدين حائز اهميت است.

منبع:‌ مهارت هاي ارتباطي كودكان و تقويت آن با 11 روش

مهارت هاي ارتباطي كودكان

انسان موجودي اجتماعي است و به واسطه همين ارتباطات و تعامل زندگي خود را گسترش داده است. از اين جهت بهتراست از همان دوران كودكي به مهارت هاي ارتباطي كودكان توجه داشت. مهارت ارتباطي خوب در دوران كودكي مي‌تواند باعث افزايش تعاملات و دوستان همسال كودك شود. كودكاني كه مهارت ارتباطي بهتري دارند، بيشتر مورد پذيرش همسالان‌شان قرار مي‌گيرند و اعتماد به نفس و عزت نفس بالاتري دارند.

كسب اين مهارت‌ها در دوران كودكي باعث مي‌شود تا فرد در سنين بالاتر بتواند موقعيت‌هاي اجتماعي را بهتر درك كند و به سخنان افراد به طور فعالانه گوش كند و نسبت به درك هيجانات خود و ديگران آگاه‌تر شود. همچنين كودكاني كه مهارت ارتباطي بهتري دارند نسبت به ساير همسالان بهتر مي‌توانند عقايد، باورها و خواسته‌هاي خود را بيان كنند. در نتيجه آموزش مهارت‌هاي ارتباطي موثر مي‌تواند هم در كودكي و هم در سال‌هاي بعد زندگي فرد تاثير مفيدي داشته باشد. براي آشنايي با ساير انواع مسائل مورد نياز براي آموزش به كودكان كليك كنيد.

روش هايي براي تقويت مهارت هاي ارتباطي كودكان

1- فرصت دادن به كودك براي بيان جملات

كودكان براي اينكه بتوانند بهتر صحبت كنند نياز دارند تا كمي به آن‌ها فرصت داده شود. يكي از اشتباهات رايجي كه والدين انجام مي‌دهند اين است كه قبل از تمام شدن حرف كودك، جملات او را تكميل مي‌كنند و اجازه نمي‌دهند كودك صحبت خودش را تكميل كند. كودكان براي توضيح دادن مسائل مختلف و پاسخ به سوالات به زمان نياز دارند.

يكي از راهكارهاي مفيد براي انجام اين مسئله استفاده از تكنيك 5 ثانيه صبر است. والدين مي‌توانند قبل از تكميل جملات كودك، به طور ميانگين بين 5 تا 10 ثانيه به او فرصت دهند و اگر كودك نتوانست صحبت خود را كامل كند، والدين به او كمك كنند. براي آشنايي با بهترين روش هاي آموزش حرف زدن به كودكان كليك كنيد.

2- افزايش مهارت هاي ارتباطي كودكان با هم صحبتي

كودكان بسياري از فعاليت‌ها و مسائل را از طريق الگوبرداي والدين ياد مي‌گيرند. يكي از كارهايي كه مي‌تواند باعث تقويت مهارت هاي ارتباطي كودكان شود، هم صحبتي با او است. اگر والدين مهارت‌هاي ارتباطي خوبي داشته باشند، كودك هم به مراتب اين مهارت‌هاي ارتباطي را از والدين خود ياد مي‌گيرد.

برقراري ارتباط چشمي و گفتگو با كودك به طوري كه هر دو نفر در اين گفتگو فعال باشند مي‌تواند براي تقويت مهارت‌هاي ارتباطي مفيد باشد. كودك در چنين مواقعي ارتباط چشمي، رعايت نوبت براي صحبت، تقويت دايره واژگان، توانايي استدلال و… خود را مي‌تواند به طور مستقيم و غيرمستقيم تقويت كند. گاه در هنگام گفتگو كودك ممكن است بخواهد صحبتي را بيان كند اما نمي‌تواند كامل آن را توضيح دهد، در اين شرايط والدين مي‌توانند از طريق حدس زدن، كمي آن مسئله را توضيح دهند تا كودك راحت‌تر بتواند صحبت كند.

3- ايفاي نقش

يكي از راهكارهايي كه مي‌تواند سبب تقويت مهارت ارتباطي كودكان شود نقش بازي كردن و يا مشاهده‌گر ايفاي نقش توسط ديگران است. در چنين شرايطي كودك ياد مي‌گيرد خودش را كاملا با آن نقش سازگار كند و تمام ويژگي‌هاي شخصيتي و رفتاري و شناختي آن نقش را بازي كند. ايفاي نقش در واقع نوعي تمرين آن شرايط است. به عنوان مثال مي‌توان از كودك خواست نقشي را بازي و تمرين كند كه كه برقراري ارتباط در آن موقعيت موثر دشوار است. نكته‌اي كه وجود دارد اين است كه ايفاي نقش بهتر است در حضور يك مربي كودك يا روانشناس انجام شود تا تاثير مطلوب‌تري داشته باشد.

4- مهارت هاي ارتباطي كودكان با خواندن مطالب مختلف

خواندن مطالب مختلف و يا گوش دادن به مطالب صوتي باعث مي‌شود تا كودك هر چه بيشتر با ساختارهاي زبان آشنايي پيدا كند و دايره واژگان و سلامت كلامش بيشتر شود. جذاب كردن فرايند مطالعه براي كودكان و توضيح دادن عكس‌ها و تصاويركتاب باعث مي‌شود تا كودك به صحبت كردن تشويق شود. همچنين مي‌توانيد نظر كودك را در ارتباط با داستان يا عكس‌ كتاب‌ها جويا شويد. اين هم صحبتي در ارتباط با يك موضوع مشخص باعث مي‌شود تا كودك بتواند توانايي گفتگو در ارتباط با يك موضوع مشخص را به طور متمركز تقويت كند.

5- مديريت هيجانات

شناسايي هيجانات و مديريت هيجانات باعث مي‌شود تا كودك به طور لجبازانه و پرخاشگرانه صحبت نكند. به طور طبيعي شناسايي و مديريت هيجانات براي كودكان امري ساده نيست و همچنين توانايي درك هيجانات و احساسات طرف مقابل امري دشوار‌تر است. كودكان معمولاً به هيجانات و خواسته‌هاي خودشان اهميت بيشتري مي‌دهند. با آموزش دادن اين مسائل و نكات ريز مي‌توان به طور مستقيم مهارت ارتباطي كودكان را هم به طور موثري افزايش داد. پيشنهاد مي‌شود مقاله آموزش مهارت هاي زندگي به كودكان را هم بخوانيد.

6- مطرح كردن پرسش‌هايي با پايان باز

سوال‌هايي با پايان باز، يا باز پاسخ نوعي از سوال‌ها هستند كه پاسخ بلندي دارند و فقط به كلمات بله يا خير محدود نمي‌شوند. پرسش‌هاي باز پاسخ باعث مي‌شود تا مهارت فكر كردن، استدلال كردن و… در كودك تقويت شود. زيرا كودك براي پاسخ دادن به اين سوال‌ها نياز به تمركز بيشتر، استدلال، و مهارت كلامي بيشتري دارد.

ممكن است در ابتداي اين كار كودك نتواند خيلي زياد صحبت كند، اما هرچقدر كه اين پرسش‌ها در شرايط مختلف بيشتر تكرار شود، كودك مهارت بيشتري پيدا مي‌كند. يكي از بهترين سوال‌هايي كه مي‌توان از كودك پرسيد اين است كه نظرش را در ارتباط با موضوعات مختلف جويا شويد.

7- تقويت مهارت ابراز وجود

برخي از كودكان به دليل نداشتن مهارت ابراز وجود در بيان عقايد، خواسته و تمايلات خود مشكل دارند. اين كودكان معمولاً نمي‌توانند به طور جرات‌مندانه درخواست خود را بيان كنند. مهارت ابراز وجود يكي از مهم ترين مهارت هاي ارتباطي كودكان است. مهارت ابراز وجود باعث مي‌شود تا كودك بدون پرخاشگري، لج‌بازي و با رعايت احترام به بزرگ‌ترها بتواند حرف خود را بيان كند.

8- مهارت هاي ارتباطي كودكان با افزايش اعتماد به نفس

در برخي مواقع كودك قدرت استدلال، دايره واژگان، توانايي درك مطلب و… خوبي دارد اما اعتماد بنفس و عزت نفس خوبي براي بيان عقايد و درخواست‌هاي خود ندارد. اين كودكان معمولاً در خانواده فرصت گفتگو نداشته‌اند و درگير مشكلات خانوادگي و روانشناختي هستند. برطرف كردن اين مسائل به كمك يك روانشناس مي‌تواند باعث تقويت مهارت هاي ارتباطي كودكان بشود. براي دريافت مشاوره كودك كليك كنيد.

9-كودك را عادت به گفتگوي رفت و برگشتي كنيد

هر مكالمه حداقل دو سر دارد. طبق آداب ارتباطي وقتي متكلم وحده مي شود، فرصت بيان نظر را به طرف مقابل نمي دهند. در چنين مكالمه طرفي كه اجازه حرف زدن پيدا نمي كند خسته شده و تمايلي به ادامه مكالمه نخواهد داشت. پس در آموزش مهارت هاي ارتباطي كودكان بايد تمريناتي براي گفتگوي رفت و برگشتي ايجاد كرد. براي مثال در فاصله اي دو تا سه متري از كودك بنشينيد. با هر بار پرتاب توپ يك سوال بپرسيد.

وقتي كودك تان توپ را گرفت به سوال پاسخ مي دهد و قبل از پرتاب مجدد يك سوال از شما بپرسد.

10- براي تقويت مهارت هاي ارتباطي كودكان از او نظر بخواهيد

شما بايد تمامي آن چه كودك تان در بزرگسالي در ارتباط با ديگران نياز دارد را به او بياموزيد. بيان نظرات و پيشنهاد نيز جزئي از همين مهارت هاي ارتباطي مهم براي كودكان است كه بايد آموزش داده شود. پس تا حد امكان در مورد امور مختلف از فرزندتان نظرش را بپرسيد. به خصوص در مورد لوازم و وسايلي كه مربوط به خود اوست.

11- تشويق به استفاده از دفترچه خاطر

ثبت خاطرات روزانه به كودك كمك مي كند تا بتواند رويدادها را به نحوي مرتبط و منسجم نقل كند. او با نوشتن خاطرات به نوعي بازگويي وقايع را مي آموزد. به مرور متوجه تقويت مهارت هاي ارتباطي كودكان خود در مورد وقايع روزانه خواهيد بود.

براي دريافت مشاوره در زمينه مهارت هاي ارتباطي كودكان مي‌توانيد در هر ساعت از روز براي مشاوره تلفني كودك از طريق شماره 02191002360 با برترين متخصصان كلينيك تخصصي ني ني مايند تماس حاصل نماييد

سوالات متداول

آيا بازي كردن مي‌تواند مهارت ارتباطي كودك را افزايش دهد؟

به طور كلي حضور در جمع و بازي كردن به شيوه گروهي و دوستانه اگر شكل خصمانه و لجبازي پيدا نكند مي‌تواند باعث افزايش مهارت‌هاي ارتباطي كودك شود. بازي‌هاي مختلفي هم وجود دارد كه به طور تخصصي براي افزايش مهارت‌هاي ارتباطي كودكان طراحي شد است. براي آشنايي بيشتر با اين مسائل مي‌توانيد از يك روانشناس كودك كمك بگيريد.

سوالي داريد؟ با ما تماس بگيريد

تماس با برترين مشاوران از طريق تلفن ثابت در سراسر كشور از 8 صبح الي 12 شب حتي ايام تعطيل

سراسر كشور :9099070354

جهت مشاوره تلفني با موبايل و رزرو وقت حضوري

شماره تماس با موبايل : 02191002360

منبع:‌ مهارت هاي ارتباطي كودكان و تقويت آن با 11 روش

امتیاز:
بازدید: 0
برچسب:
:
[ 1401/11/2  ] [ ۰۹ ] [ ninimind ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پيوندهای روزانه
لينكي ثبت نشده است
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : 0
دیروز : 0
افراد آنلاین : 6
همه : 0
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب